Sunday, May 13, 2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 10 - Academia Vampirilor VS Vampirii din Morganville


 Academia Vampirilor de Richelle Mead

Număr volume: 6 (serie completă)
Număr volume apărute la noi: 6
An apariție: 2010
Editura LEDA
 

Dragostea și loialitatea sunt mai puternice decât legăturile de sânge.

Academia Vampirilor “prinde” de la primele pagini şi nu printr-o scenă de acţiune extraordinară, ci prin modul de prezentare a personajelor.
Acţiunea se centrează pe Rose şi Lissa care au o prietenie foarte strânsă, ce durează încă din copilărie.
Cele două au încercat să se ascundă printre oameni după ce, cu doi ani în urmă, au fugit de la Academia Sf. Vladimir. Aici moroii – vampirii vii – sunt instruiţi şi protejaţi, iar dhampirii – gardieni ai moroilor, pe jumătate vampiri – sunt educaţi şi antrenaţi pentru a-i apăra de strigoi – vampiri nemuritori care se hrănesc cu sângele moroilor şi dhampirilor. Descoperite şi escortate înapoi de gardianul Dimitri Belikov, ele trebuie să înfrunte pedeapsa pentru evadare, comentariile răutăcioase ale colegilor şi consecinţele evadării lor. Imediat după reîntoarcerea lor apar o mulţime de întâmplări ciudate care le vor influenţa viaţa.
Rose este o eroină grozavă. Poate avea singură grijă de ea – deşi nu prea are, principala ei preocupare fiind binele Lissei. Nu e tipul de fată care să se lase călcată în picioare sau să facă ce i se spune şi asta, de regulă o bagă în încurcături. Însă face tot ce-i stă în putere pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubeşte. Seria câştigă mult prin sarcasmul şi replicile ei obraznice dar pline de umor. Profesorul ei, Dimitri, îi devine un model de atitudine şi comportament, scopul ei fiind de a-i ajunge egal şi...iubită, deşi totul e împotriva lor.
Dimitri are 24 de ani, ceea ce îi conferă o maturitate şi un echilibru în gândire pe care nu le putem întâlni la niciun adolescent. Renumit pentru profesionalismul şi stilul impecabil de luptă de care dă dovadă, îi este total opus lui Rose. Este poreclit „Zeul” şi se ridică la nivelul acestui apelativ în tot ceea ce face. El devine pentru Rose un adevărat prieten şi aproape o obsesie. Atracţia ei faţă de el se transformă în ceva mult mai profund decât le este permis şi din această cauză inima îi va fi sfărâmată în nenumărate rânduri.
Sfâşietoarea călătorie în care porneşte Rose este una iniţiatică, din care se va întoarce total schimbată, devenind una dintre cele mai puternice eroine întâlnite... Este un drum făcut în încercarea de a-şi alina durerea, de a face dreptate şi a curma suferinţa unei persoane dragi.... Dar drumul se va dovedi a fi cel care oferă posibilitatea unei noi șanse, şansă pe care Rose o va apuca cu ambele mâini şi cu tot sufletul ei.

Lissa Dragomir nu este un vampir oarecare, ci şi prinţesa, singura supravieţuitoare a familiei ei. De aceea trebuie apărată de strigoi în orice moment dar, aşa cum se va dovedi, trebuie apărată şi de proprii ei semeni. Odată cu titlul de prinţesă vin şi responsabilităţile, ea trebuind să se ridice la nivelul aşteptărilor reginei şi a celorlalţi membri ai consiliului regal. Unicitatea darului ei, stăpânirea magiei spiritului, o va face un aliat important atât în luptele  fizice cât şi în cele sufleteşti.
Rose şi Lissa par a fi jumătăţi ale aceluiaşi întreg, contribuind în egală măsură la dezvoltarea acţiunii. Ele descoperă împreună vechea legendă a moroilor şi secretele pierdute ce le pot explica legătura specială pe care o au.
Pe parcursul seriei, ambele se maturizează şi sunt testate. Ambele se confruntă cu iubiri nepermise sau incomode, ambele trebuie să ia decizii vitale.
Întâlnim triughiul amoros, iar „rivalul” Adrian Ivashkov a împărţit deja lumea în două tabere. Carismatic, rebel şi excentric, el este tot ce şi-ar putea dori o fată şi totuşi nu el este ceea ce îşi doreşte Rose....sau este?
Acţiune, iubire, pierderi, trădări şi regăsiri, toate se leagă în Academia Vampirilor. Este o serie devenită „de suflet” pentru toţi adolescenţii.
Daca sunteţi fani ai poveştilor cu vampiri cu siguranţă veti devora Academia vampirilor! Dacă nu sunteţi fani ai povestilor cu vampiri cu siguranţă veţi deveni unul.

Trebuie să votaţi Academia Vampirilor pentru că oferă o perspectivă interesantă – mai ales pentru noi, românii – miturilor despre vampiri. Este evident că autoarea a cercetat amănunţit toate aceste povestiri înainte de a scrie. Pentru că are tot ce v-aţi dori: acţiune, mister, iubire interzisă, umor şi suspans.
(Bibliophile Mystery) 
*** 

Vampirii din Morganville de Rachel Caine

Număr volume: 12 (serie incompletă)
Număr volume apărute la noi: 7
An apariție: 2010
Editura LEDA

 
Bine aţi venit în Morganville, Texas!
Nu rămâneţi pe afară după ce se lasă întunericul!

Povestea nu începe în mod spectaculos. Avem o tânără, Claire Danvers, care, deşi tocilară, ducea o viață normală. Asta până când s-a mutat în Morganville. Pentru că nimeni nu putea bănui ce se ascunde în noaptea din Morganville. De aici totul se năruie, iar povestea devine nesperat de atrăgătoare.
Forţată să părăsească relativa siguranţă a campusului, Claire ajunge să ia contact direct cu „ciudăţeniile” oraşului. Şi să ia contact e puţin spus; ea se trezeşte implicată în cele mai mari lupte duse de creaturile care stăpânesc oraşul. Se va afla în prima linie atât în lupta dintre oameni şi vampiri cât şi în lupta pentru supremaţie dintre aceştia din urmă.
Şi dacă ar fi totul clar ar fi fost bine, dar Claire nu are nici măcar şansa asta.
E imposibil să ştii în cine se poate avea încredere; în Morganville binele şi răul sunt strâns legate. Prietenii se pot dovedi înşelători, iar duşmanii devin aliaţi neaşteptaţi – câteodată. Vampirii din Morganville abundă în personaje interesante şi atractive. Avem iubitul care te bagă în belele, dar cu cele mai bune şi pure intenţii, şi care e, cum altfel, irezistibil. Avem prietenul misterios şi prietena gotică care sunt mult mai mult decât par la prima impresie. Găsim vampiri răi şi buni, sau cel puţin corecţi – adică ce înţeleg ei prin a fi corect. În plus, ne putem bucura de prezenţa unui savant excentric (aproape) nebun care o îndrăgeşte (sau nu) pe eroina noastră şi care îi oferă – atunci când nu o atacă – cunoştinţe pe care am vrea să le avem cu toţii. Personajele meteorice vin şi pleacă, dar nu uită să strice totul în urma lor.
În plus, Claire mai trebuie să se şi maturizeze şi să facă faţă propriilor sentimente. Lucru nu prea uşor atunci când sentimentele te bagă clar în alte noi sau vechi probleme.
Noroc că Claire este o fată foarte deşteaptă şi asta o salvează uneori. Dacă până acum aţi râs cumva de tocilare e cazul să vă revizuiţi poziţia. În Morganville tocilara Claire conduce şi prin ceea ce ea decide, uneori doar instinctiv, influenţează şi asigură chiar supravieţuirea cetăţenilor umani ai oraşului.
Acţiunea e alertă. Seria, aflată deja la volumul 7 în România, aduce mereu ceva nou. Avem linia generală care se continuă de-a lungul seriei, dar fiecare volum are propria acţiune care în final adaugă un element, un pas important la povestea generală. Fiecare conflict îşi va găsi rostul, fiecare luptă va avea urmările sale. La fiecare pas descoperi vechi secrete (pe care le înlocuieşti cu altele noi), la fiecare pas ţi se se năruie planul bine ticluit şi toate speranţele. Jurăminte de credinţă, supuneri forţate şi eliberări improbabile conduc şi răstoarnă situaţii. Păci fragile şi ameninţări de oriunde pun în pericol oameni şi vampiri deopotrivă. Dispar oameni, dispar vampiri şi nimeni nu reuşeşte să dea de capăt iţelor, iar linia dintre viaţă şi moarte se subţiază prea mult.
În plus totul trebuie ţinut secret faţă de restul lumii. Ce se întâmplă în Morganville trebuie să rămână în Morganville altfel...
Trebuie să votați Vampirii din Morganville deoarece e o serie antrenantă, presărată cu pericole și mistere, cu prietenii şi relaţii puse la încercare, crime şi pedepse meritate sau nu, schimb de tactici, schimb de tabere, decizii majore, maturizări şi pierderi, dar din care nu lipsește elementul cel mai important: Iubirea.
 (Bibliophile Mystery / The Fantasy)

Puteți vota până pe 15 mai la ora 24.00
Pentru a afla rezultatele rundelor anterioare intrați AICI

CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România 

8 comments:

Unknown said...

Dupa cum bine stii, tocmai am terminat AV si nu pot sa spun decat ca sunt de acord cu cele spuse de tine. Rose chiar se intoarce schimbata dupa calatoria initiatica, ea chiar stie sa iti transmita suferintele ei interioare si exterioare si apoi, ce este o carte buna? Cartea aia care stie sa iti faca pielea sa se zbarleasca pe tine. Recunosc, Dimitri sau Dimka, ca deh Russia is Good!, mi-a lasat o impresie foarte buna la inceput cu tot autocontrolul acela al lui.. caracteristic, as putea chiar adauga! Iar apoi cand in sfarsit isi da arama pe fata.. asa mai zic si eu maturitate. Seria merita, paginile se citesc pe nerasuflate, iar creierul devine, practic, singurul mecanism care mai este constient si de altceva decat cele doua personaje si aventurile care se perinda prin fata ta! Va urez spor la citit celor care nu au citit deja seria, merita fiecare pagina!

Bonnie Ithil said...

Votul meu merge la AV, toata lumea care a citit ambele serii stie de ce :D...

georgiana serban said...

Fara nici o discutie, Academia Vampirilor.
Umor ,suspans,actiune,poveste de dragoste,drama,fantasy,seria asta are tot ce-i trebuie,si sa nu mai vorbim de personaje,care sunt nemaipomenite.
Am citit-o si recitit-o si cred ca si la 50 de ani o sa-mi placa la fel de mult.Apropo de chestia asta :am ramas surprinsa cand intr-o zi in metrou o tipa pe la 45-50 ani citea AV,si am surprins-o zambind,deci ce sa mai vorbim este geniala...........
Vampirii din Morganvelle este o alta serie pe sufletul meu,dar nu se compara cu AV.
Rose este una din cele mai personaje,am adorat-o si o sa o ador mult timp de aici incolo.
Dupa parerea mea AV ar merita da castige aceasta competitie,este cea mai complexa si cea mai buna serie de la noi de pe piata romaneasca.Am tot asteptat sa mai scoata editurile noastre si alt ceva,ca sa fie detronata,...dar pana acum nimic.poate concura cu succes cu multe alte serii citite de mine in engleza,serii bune,bine cotate.
Cred ca v-am cam plctisit cu elogiile mele,dar asa se intampla cand ma ia valul.Scuze!

andra lavander said...

Vampirii din Morganville este o serie buna, cu monte haioase, tensionatem suspan si actiune si desigur putin amor. Dar Academia vampirilor este o cerie care te "prinde", te captiveaza, este o serie pe care nu o poti lasa din mana, la propiu. personajele nu sunt doar insiruiri de replici si trasaturi, capata viata. ata Rose cat si Claire sunt prinse in povesti complicate, trebuie sa-si apere prietenii si sa lupte pentru iubire, dar Claire intra in poveste fara sa vrea, pe cand Rose s-a nascut in ea. Povestile lor de iubire sunt diferite, caracterul lor este opus.
Am citit ambele serii si mi-au placu la nebunie, voi vota insa cu AV, asa cum spune si Bonnie Ithil toti cei care au citit ambele serii inteleg de ce...

Cristinab said...

amandoua seriile sunt cu siguranta bune, dar votul meu merge cu usurinta spre Academia Vampirilor ! :)

Izabela said...

Si votul meu merge tot la Academia Vampirilor.

Mirela said...

av is the best....parerea mea

Stephany said...

Academia Vampirilor va castiga deplasat , cred :D
Dar si Vampirii din Morganvill are sanse :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori