Thursday, April 26, 2012

Provocare sau... invitatie

Multi ne plangem ca tinerii nu (mai) citesc.
Ne-am gandit sa va invitam sa ne spuneti:
  • (propuneti) metode care sa convinga oamenii sa citeasca
  • cum ati inceput voi sa cititi si de ce
  • ce credeti despre o persoana care citeste
  • daca ce citesti conteaza
  • ce ar trebui sa citim
  • cum va simtiti dupa ce ati terminat o carte care v-a placut mult
  • ce cititi si de ce
  • si ce mai vreti voi sa ne impartasiti
 Multi sustin ca ar citi dar nu au timp liber. Chiar credeti ca au dreptate?
Am citit un articol in care se spunea ca: "Cititul, ca orice alta activitate, este ceva la care trebuie lucrat. Cititul este exact cum e gatitul, iesitul cu prietenii - daca este important pentru tine, trebuie programat." (Calificativ.ro) Care e parerea voastra?


Probabil cel mai interesant, sincer... raspuns va fi premiat, dar nu anuntam ca sigur pentru ca nu vrem ca asta sa fie singurul motiv pentru a raspunde invitatiei.
Va asteptam

 PS am putea considera postarea ca parte din Viata Cartilor, nu?

20 comments:

andra lavander said...

si trebui sa raspundem printr-un comentraiu sau trimitem compunerea pe mail? mi se pare foarte interesanta sa impartasim pareri despre primele noastre lecturi si motivele pentru care ne-am apucat de citit

CCAM said...

@andra - prin comentariu

Geo. said...

Interesanta initiativa, Mona! Imi place!
Metode? Pai singura metoda ar fi sa ii batem la cap cu cartile cu care ne plac, sa le spunem cat de frumoase sunt, ce aventuri minunate se gasesc in interiorul lor si poate asa, vom reusi sa-i convingem sa citeasca.
Eu...a, pai eu citesc de mica, inca de cand imi lua mama Aventurile lui Buratino si Vrajitorul din Oz, desigur..au urmat pauze din alea lungi, de ani...si apoi am citit cateva carti de la Corint Junior. Si din nou, inca o pauza din aia mare pana prin clasa a 9a...si cred ca in sfarsit pot sa constientizez si eu de ce citesc...am certitudinea ca daca pun mana pe o carte, poate avea un final fericit. Ma scoate din realitate, imi tine mintea ocupata. Cartile sunt refugiul meu.
Ce cred despre alte persoane care citesc? Sincer? Le respect :D.
Nu conteaza ce citesti, daca tie iti place.
Again, ar trebui sa citim ce ne place.
Ma simt...ciudat dupa ce termin o carte care imi place foarte tare. Pentru ca se incheie un nou capitol, sunt fericita pt personajele acelea si cred ca jelesc faptul ca nu am si eu o viata ca a lor.
Citesc Fantasy si Romance si orice imi cade in mana. {in afara de carti de istorie!}
Ce va mai pot eu impartasi in afara de parerea mea umila de cititor sarit de pe fix? :)))
Sunt de parere ca orice om ar trebui sa puna mana sa citeasca, macar o...carte pe an??? Pentru ca sunt unii care nu au citit nici atat...

IRLover said...

Imi place prima poza :)

andra lavander said...

prma mea experienta cu cartile... a fost un esec total. La sfarsitul clasei I a primit ca premiu o carte: "Heidi fetita muntilor". pot spune ca am amanat lecturarea ei pana in ultimea vinere dinaintea inceperii scoli, am urat cartea, nu am inteles nimic, dar nici nu pot spune ca eram atenta la ce citeam. In primara eram un dezastru la compuneri. fiecare compunere reprezenta ore in sir, alaturi de mama, cautand in carti de compuneri. luam cateva propozitii de la fiecarte si faceam eu o compunere noua. cred ca singura carete care mi-a placut in acea perioada a fost "FRatii Grimm". apoi am luat o decizie importanta. cu cateva luni in urma o colega de-a mea, pasionata de lectura, mi-a recomandat "Harry Potter", dar ideea de a citi despre vrajitori m-a dezgustat. Dar pe 1 decembrie 2004(stiu si data exacta) nu aveam ce face si vecina mea( care are apropae varsta mamei, dar din unele puncte de vedere e inca un copil) mi-a zis sa ma uit la "Harry Potter si Camera secretelor"( a fost o perioada in care PROTv baga HP de ziua nationala). si m-am uitat, mai e nevoie sa spun cum mi s-a parut: infricosator, la fiecare zece minute fugeam la mama in bugatarie. Pnetru cei care n-am vazut filmul sau n-am citit cartea va pot spune ca apar paienjeni uriasi si parosi si un sarpe gigantic, doua creaturi pe care nu le suport. dar filmul mi-a plcaut mult, asa ca am rugat-o pe mama sa-mi cumpere primul volum. si acesta m-a cam plictisit, putin, pana la un anumit punct cand n-am mai putut sa o las din mana. apoi am inceput sa prind gustul lecturii. i-am descoperti pe Dumas si Mihail Drumes, doi dintre autorii mei preferati, mai tarziu li se va adauga si Jane Austen. Cam prin perioada asta mi-am adaugat la lista lecturiile obligatorii ale copilariei. Apoi a urmat Twilight. Aparuse filmul si era foarte laudat, imi aduc aminte ca am vazut un reportaj despre film la Stirile ProTv. Eram cu varul meu si nu stiam la ce film sa ne uitam, alternam intre Nemo si Twilight pe acre l-am gasit din intamplare. Ideea de a vedea un film despre vampiri nu ma incanta, stiam ca vrajitorii sunt Ok, dar vampirii.... si totusi ne-am uitat la film. am aflat dupa, pe internet, ca e bazat pe o carte si ca are si o continuare. abia dupa ce am vazut New Moon m-am apucat sa citesc cartile. DUpa cred ca a urmat JV, serialul, am cautat cartea la biblioteca, dar din pacate singurele carti pe care le avea cu vampiri, in afara de Twilight, era Academia Vampirlor, primele 4 volume. prima data nu le-am vrut, dar dupa din plictiseala le-am luat, cand am auzit ca sunt patru vol sa-mi cada fara. dar le-am citit si spre surprinderea mea mi s-au parut mai bune ca Twilight. restul cartilor fantasy le-am descoperit atunci can v-am gasit pe voi, echipa de la BM si alte bloguri de gen pa care cred ca majoritatea le stim.
Cat despre modul in care ii putem incuraja pe copii sa citeasca, cred ca reiese din povestea mea, filmul e un mijloc bun. dar cum nu toate cartile sunt ecranizate si cum sunt multi care prefera sa vada filmul si nu se oboseasca sa citeasca o carte... dar cred ca cea mai buna metoda este sa se faca reclama in continuate la filmele ecranizate si la carti in general. nu pot convinge pe toata lumea sa citeasca, dar daca un copil din zece decide vrea sa citeasca o carte pentru ca i-a fost recomandata sau pentru ca a vuzt-o la stiri, cred ca merita tot efortul. eu am reusit sa conving cateva colege de clasa sa citeasca carti Fantasy si cred ca si acesta este un pas inainte. majoritatea oamenilor nu sunt foarte atenti la lansarile de carti, dar daca exista cineva care sa le recomande cu pasiune o care poate va vrea sa o citeasca si va descoperi ca-i place sa citeasca...

Jo.hanna said...

Voi incepe prin a spune cum am inceput eu sa citesc. Prin clasa a 3-a sau a 4-a m-am imbolnavit rau si a trebuit sa stau inchisa in casa vreo 3 saptamani. Cum de televizor eram foarte plictisita, am inceput sa citesc. Cred ca am inceput cu basme pentru ca asta ne cerea la scoala si erau mai scurte. Apoi am citit Legendele Olimpului, pe care le-am adorat si care mi-au prins foarte bine pentru ca stiu si acum toti zeii greci si romani. In anii ce au urmat am continuat cu Jules Verne, Alexandre Dumas si romane detectiviste. Pana in clasa a 8-a deja aveam citite o mare parte din romanele canonice, gen Numele trandafirului, Mizerabilii, La rascruce de vanturi, Mandrie si Prejudecata, Marile sperante etc. etc. etc. In anii de liceu am continuat cu scriitorii canonici, am fost obsedata de Shogun si am inceput sa citesc literatura fantasy. Primul meu fantasy a fost Stapanul Inelelor, apoi am continuat cu Harry Potter si Cronicile din Narnia. Long story short... citesc de cand ma stiu.
In ceea ce priveste metodele prin care putem convinge oamenii sa citeasca... nu cred ca sunt prea multe care sa dea reale rezultate. In primul rand, copiilor li se taie cheful de citit imediat ce incep scoala. Parca ar fi o conspiratie. Lecturile obligatorii pentru clasele mici mi se par dificile pentru varsta elevilor, iar cele din scoala generala sunt de-a dreptul plictisitoare. Eu le-am citit si mi-au si placut, insa aveam antrenamentul lecturii. Pentru cei care nu aveau nici rabdarea, nici bunavointa de a da o sansa cartilor, era un real efort sa duca pana la capat Baltagul, Mara, Morometii, Ion. Iar generatiile noi... nu mai pot ele de cum o duceau taranii romani. Lucru care e de inteles. Toate astea sunt usor depasite... sau poate exagerez?
Prin urmare, este destul de greu sa-i convigem pe tineri sa citeasca dupa ce au avut experienta lecturilor obligatorii. Eu am reusit sa schimb ceva in cateva cazuri si concluzia mea este ca exemplul propriu este cea mai buna metoda. Pentru ca dau lectii particulare de limba engleza, lucrez si cu copii, si cu adulti. In cazul copiilor este clar ca nu merge niciodata daca le impui sa citeasca o carte. Un copil va incepe sa citeasca doar daca ii place foarte mult profesorul pe care il are si vrea sa faca orice pentru a-l multumi. In cazul meu, elevii care tin la mine incep sa citeasca si imi cer carti cu imprumut pentru ca stiu ca asa pot creste in ochii mei. Si sunt extrem de multumiti cand la pregatiri le cer parerea despre cartile respective si vorbim despre personaje.
Pe unii adulti am reusit sa-i fac sa citeasca oarecum involuntar. Pentru ca pot vorbi cu ei pe mai multe teme, adesea le povestesc ce am citit in nu stiu ce carte si ce interesant a fost, cate am aflat, cat de bine se potriveste cartea respectiva cu subiectul pe care il dezbatem in acel moment. Si pentru ca atunci cand vorbesc despre carti mi se lumineaza fata si vorbesc cu multa pasiune, oamenii devin curiosi. Vor sa stie si ei ce este atat de extraordinar acolo si ma roaga sa le imprumut carti. Si asa a inceput o fata de vreo 27 de ani sa citeasca de la mine cate doua carti pe saptamana si sa ma atentioneze inainte de fiecare ora de engleza sa nu uit sa ii aduc o carte. Iar alta persoana mi-a spus ca citeste oricand prinde ceva timp liber, inclusiv in autobuz, si nu ii vine sa creada ca a pierdut atata timp degeaba inainte in loc sa citeasca. In cazul adultilor este important si ce carte alegi sa ii imprumuti pentru ca cineva care a ajuns la o anumita varsta fara sa aiba antrenamentul lecturii nu va avea rabdare cu orice fel de carte.
Am mereu vreo 10 carti imprumutate la diferite persoane. Si chiar daca le primesc mai "ciufulite", ma bucur cand oamenii imi spun ca a fost o carte superba si, daca nu as putea, sa le mai imprumut una aleasa tot de mine.
Putem sa ii facem pe oamenii din jurul nostru sa citeasca daca ei vad ca suntem implicati total. Atunci devin curiosi si vor si ei sa vada despre ce e vorba. Insa nu cred ca am reusi niciodata cu insistente sau simple recomandari pentru ca le-ar ignora.

Only Books said...

In primul rand, vreau sa spun ca sunt contra lecturilor suplimentare la scoala. Astfel, elevii sunt obligati sa citeasca ce nu le place si considera o pierdere de vreme sa citeasca altceva deoarece le aseamana cu acelea care le-au fost bagate pe gat.
Eu am inceput cu "Singur pe lume" si mi-a placut foarte mult. Chiar daca eram mai mica pe atunci, asupra mea a avut o mare influenta cercul de lectura de la scoala mea. Imi placea ce faceam acolo si consider asta a fi o idee foarte buna care sa atraga tinerii spre lectura.
Foarte putini se apuca de lectura daca nu e cineva pasionat care sa ii bata la cap cu "cea mai tare carte posibila" si cu "trebuie neaparat s-o citesti". Sau cel putin asta e parerea mea.
Anyway, foarte frumoasa initiativa:).

Dee.

Andreea Pop said...

oof, pot pune mai multe parti?? nu-mi accepta pentru ca am scris prea mult :(

CCAM said...

@Pop Andreea - cate vrei; si nu tb sa raspundeti la toate punctele ci la cele pe care va plac, le "simtiti"..

Andreea Pop said...

OK! Si stai linistita, imi face placere! Asadar, partea 1:
Eu am 14 ani, dar de vreo 3-4 ani am inceput sa citesc carti SF, Fantasy, YA si Romance Paranormal. Vinovata de faptul ca acum am in "palmares" sute de carti citite din genurile acestea, este o prietena de-a mea. De Valentine's Day (nu mai stiu exact in ce an) a fost dat pe HBO Twilight, iar eu l-am vizionat pentru ca am fost fortata de prietena mea, care facuse o mica obsesie pentru personaje si carti si cam tot ce presupunea Twilight. Dupa terminarea filmului, conversam prin SMS-uri cu ea si puteam sa afirm ca povestea prezentata mi-a ajuns la inima. Din ce motiv? Asta nu stiu. Inca incerc sa descopar, deoarece dupa o perioada, cand le-am revizionat, mi s-au parut banale. Ma rog, deviez de la subiect :)
In urmatoarea zi, am descarcat sequelul, New Moon, dar am fost dezamagita - in principal din faptul ca Edward aparea in putine scene, eu facand parte din Team Edward si de aici si nemultumirea mea. Prietena mea m-a tarat saptamana urmatoare pana la biblioteca judeteana si - surprinzator dupa parerea mea, caci nu aparusera de mult timp - am descoperit ca aveau toate volumele. Mi-am luat Eclipsa, pentru ca doream sa aflu ce se intampla mai departe cu personajele. Pana atunci, interactiunile mele cu cartile erau impuse de profesori si de parinti, iar eu displaceam absolut toate cartile pe care trebuia sa le citesc. Insa dupa ce am terminat toata saga Amurg si mi le-am cumparat dupa o perioada de timp, am descoperit mai multe serii de acelasi gen si am dat de librariile online. De la librarie.net la Libris si la Elefant, iar dupa aceea direct de la edituri. Parintii mei erau mai mult decat bucurosi sa-si cheltuiasca banii pe carti, avand in vedere ca primisem pana atunci o gramada de pedepse ca nu citeam destul, iar eu efectiv faceam - inca fac - calcule pentru a cumpara cat mai multe carti la preturi cat mai avantajoase. Discounturi, cupoane de reduceri... nu conta atat timp cat primeam cartile. Dupa aceia am dat de bloguri si de atunci am fost la curent cu toate noile aparitii de pe piata de carte romaneasca. Am ajuns sa molipsesc o gramada de colege si fete de prin scoala cu cartile mele. Le cumpar, le citesc, le recomand, le imprumut. Cam asta este traseul cartilor mele. Si, bineinteles, mai sunt si ecranizarile care mi-au fost de ajutor sa-mi introduc prietenele in lumea aceasta: Jurnalele Vampirilor, Amurg, Micutele Mincinoase, Jocurile Foamei, Jocul Minciunii, Cercul Secret... TOATE le-au marcat intr-un fel sau altul. Acum mai fac si campanii BRAVO si le pun sa cumpere de fiecare data.

Andreea Pop said...

Si parte 2:
Dar ceea ce apreciez este urmatorul lucru: am ajuns de la Saga Amurg, care la o examinare amanuntita nu e chiar o carte extraordinara, sa citesc capodopere consacrate gen La rascruce de vanturi si sa-mi si placa. Am citit multe carti de Agatha Christie, care de asemenea m-au marcat prin inteligenta si maiestria cu care au fost scrise. Apa de elefanti, Dubla Constrangere si chiar si Cele Treisprezece Motive au insemnat pentru mine ceva nou. Am descoperit - Slava Domnului! - si thrillerele si cartile chicklit. Toate m-au impresionat si m-au facut sa evoluez, caci poate daca nu as fi vizionat Twilight as fi ramas la stadiul de BOOK-HATER. Iar acum imi fac cruce numai cand ma gandesc ca nu as fi facut cunostinta cu scrisul lui Cassandra Clare, Richelle Mead, Rachel Caine, Veronica Roth sau Jennifer L. Armentrout.
Dupa ce citesc o carte care mi-a placut extrem de mult, incep sa am o mica obsesie :D Personaje, articole, film, tot de la A la Z ma intereseaza de acum incolo. Si este o senzatie minunata sa stii ca ai un pachet mai bogat de cunostinte dupa o lectura si ti-ai marit cultura generala. Spre exemplu, Predestinati! Eu, personal, am aflat o gramada de chestii despre zei din volumul acela! La fel si din Trilogia Mistica. Din Elixirul Vietii ceva alchimie; din FRA am aflat de necromantie; si as putea da muuulte exemple, dar nu vreau sa ma lungesc mai mult decat am facut-o deja. Toti trebuie sa citim ceea ce ne atrage, ceea ce ni se pare interesant. Si, oricum, exista o prima oara pentru fiecare: daca nu-ti place un gen, treci la altul. E imposibil sa nu-ti placa vreo carte.
Din pacate, n-am vazut facute campanii prin scoli. Cred ca ar atrage multe persoane cu niste campanii ici pe colo. Insa eu ma gandesc departe, gen Campanii Nationale. Dar pana acolo, romanii mai au mult, din pacate.
Iar pentru o personana care citeste: tot respectul meu! Am ajuns sa indragesc cartile foarte mult, asa ca oricine doreste sa descopere alte lumi, e binevenit in universul cartilor.
Ahh, acum am realizat ca m-am cam lungit, asa ca trec la ultima intrebare.
Cred ca cei care sustin ca nu au timp ca sa citeasca, au gasit un pretext perfect pentru neimplicarea lor. Oricine isi doreste cu adevarat sa citeasca, isi face timp. “Real luxury is time and opportunity to read for pleasure” precum Jane Brody spunea - adevarat, insa trebuie sa ai si vointa!
Ei, cam atat deocamdata :) Revin daca mai am vreo idee!

P.S.: Buna initiativa!
:)

Jo.hanna said...

@Pop Andreea
Ma bucur ca, desi ai inceput cu romane YA cu vampiri, spui ca iti face placere sa citesti si romane clasice. Chiar era una dintre dilemele mele... daca cei care citesc mai intai fantasy si continua sa devoreze genul asta de carti, se indreapta mai tarziu si catre autorii clasici.
De fapt, cred ca nu are importanta cu ce incepi atata timp cat iti starneste gustul pentru lectura. Si, ca sa raspund si la punctele "daca ce citesti conteaza" si "ce ar trebui sa citim", cred ca este foarte important sa citesti ceva ce te face sa te simti bine si te ajuta sa te deconectezi. Stiu persoane care arata un dispret total pentru cei care gusta literatura fantasy, SF, romance, gotica sau politista. Au impresia ca daca nu citesti Dostoievski sau Tolstoi, mai bine sa nu citesti. Ceea ce e o prostie, pentru ca, decat sa te chinui cu o carte pe care nu o intelegi bine, pe care o parcurgi cu greu dar insisti sa o duci pana la capat pentru ca, vezi doamne, toata lumea spune ca e geniala, mai bine citesti ceva mai usor si mai pe gustul tau si care sa nu iti imprime ideea ca sa citesti este o corvoada. Pe persoanele cu idei din astea extremiste le intreb ce prefera... ca adolescentii sa citeasca un fantasy, sau sa stea lipiti de televizor/ calculator?

Cristinab said...

in cl I-XII am citit strict lectura obligatorie! am urat sa citesc, am preferat sa-mi cumpar culegeri de matematica si chimie decat sa cumpar carti de lectura. in facultate la fel, strict profesional (psihologie si sociologie) dupa facultate, bang! o mica depresie, nu loc de munca, nu bani, nu nimic planuri de viitor pt ca toate necesitau resurse financiare.
eram constienta ca trebuie sa-mi tratez din timp depresia. m-am analizat si am ajuns la concluzia ca ar trebui sa citesc ceva neobisnuit, un stil/ categorie ce nu mai citisem -> SF. am dat din pura intamplare la rodiped peste Fortele Raului Absolut. le-am devorat si recitit. stima de sine mi-a crescut de la o zi la alta, astfel am devenit o femeie cu mai multe resurse ca odinioara, si puzzelul vietii inca se mai aseaza asa cum trebuie.

o persoana care citete se observa din primul minut in care deschide gura. este mereu plina de idei/planuri si cu un orizont mult mai larg. nu mai zic de cultura generala cu care te informeaza si atunci cand tranversezi strada in ploaie alaturi de ea.

orice citesi conteaza! creierul uman are nevoie sa citeasca minim 10 pag/zi cu voce tare.

personal, cred ca ar trebui sa citim din domenii diferite, de la fizica cuantica la fantasy :D

dupa ce termin o carte, care mi-a placut, o rasfoiesc inca o data pentru a reciti replici care mi-au placut. ma simt satisfacuta si bucuroasa pentru ca am avut oportunitatea de a o citi. si evident o recomand!

acum citesc difersificat. am intalnit oameni cu care a fost o adevarata placere sa conversationez (chiar si in tren) si cred ca eleganta si cultura lor generala m-au atras. si de unde au venit toate astea? de la cartile pe care le-au citit.

cred ca tinerii trebuie sa citeasca, initial, ceea ce lor le place, ce-i pasioneaza. sa incerce treptat stiluri diferite pentru a-si da seama ce li se potriveste, si de acolo va porni totul, ma refer la dragostea si dorinta de a citi in fiecare zi.
asa am patit eu. acum cites orice si cu mare placere :)

Bonnie Ithil said...

Am stat si m-am gandit si nu stiu mie una mi-a fost foarte usor sa ma apuc de citit si am inceput cu Harry Potter acum mult timp. Dupa ce am vazut primul film am aflat ca sunt si carti si m-am apucat de ele (erau aparute vre-o 4 vol din serie)dupa am citit Stapanul inelelor (tot asa dupa ce am vazut filmele) si nomal cartile lui Anne Rice pe care le recomand cu toata caldura( cele aparute la RAO)...
Banuiesc ca ii poti atrage spre lectura asa cum am fost si eu atrasa,vazand un film bun care a fost facut dupa o carte... am fosti colegi de clasa pe care chiar am reusit sa ii fac sa citeasca carti dupa ce au vazut filme ca: Harry Potter, Stapanul Inelelor, Twilight, Narnia, Jurnalele Vampirilor, Jocurile Foamei si Urzeala Tronurilor. Banuiesc ca pe afisele filmelor ar merge sa fie scris mai mare dupa ce sunt facute...
Nu conteaza ce citesti atata timp cat iti place, si nu trb sa te lasi influentat de alti la modul >>uite si la ala citeste Twlight dupa filmul ala de 2 lei<< in fine...
Citesc orice gen dar imi place Fantasy cel mai mult, si imi place sa ii fac si pe ai mei sa citeasca, pe mama de exemplu care mai nou e inebunita dupa AV si IM :))...
Pt citit iti poti face timp, cei care spun ca nu au nici macar ei nu cred asta. Iti poti face timp o ora inainte de culcare, in loc sa te uiti la tampenii la TV, in metrou, tren, autobuz in drum spre munca sunt atatea posibilitati...

Simona said...

PART1
Experienta mea cu lectura a fost una neplacuta dat fiind faptul ca uram lecturile obligatorii de peste vara pe care invatatoarea/profesoara ni le dadeau. Stiu ca am citit prin clasa a4a Zece negri mititei de A.Christie si mi-a placut foarte mult insa la varsta aceea nu aveam o sfera larga de carti care sa ma atraga prea mult. Totul a continuat pana in 2006 cred cand am pus pana pe seria Harry Potter si m-am indragostit. Visam cu ochii deschisi la aventurile personajelor. Hobitul si seria Nina si misterul lunii a7a au fost alte carti care m-au facut sa indragesc lectura. De atunci, am inceput sa citesc din ce in ce mai mult, ajungand de curand si la mari autori clasici.
In ultima vreme prefer cartile fantasy,politiste,de aventura, de dragoste(clasice si nu numai). Imi place foarte mult sa citesc si carti destinate celor mai tineri(in principal carti in engleza si serii cunoscute) precum Nancy Drew sau Punte spre Terabithia. Cand suntem mici nu putem intelege anumite aspecte ale unor carti care sunt destinate varstei aceleia fapt pentru care de multe ori nici nu retinem mare lucru.
Dupa ce termin o carte care mi-a placut mult de tot am o stare de bine. Eventual rasfoiesc iar cartea, cautand anumite pasaje care mi-au placut, incercand parca sa mai aflu ceva ce poate am ratat.
Consider ca cititul este o parte din noi toti. Fara darul de a citi nu am putea purta o conversatie in societate. Sunt sigura ca multi(e) dintre voi ati sesizat ca dupa ce cititi mai multe carti parca va puteti exprima mult mai usor, puteti scrie ceva mult mai repede, ideile va vin de te miri unde. Cititul este si o forma buna de antrenare a creierului, impiedicand boala Alzheimer. Nu consider ca exista lecturi obligatorii(cel putin nu la varste fragede) caci acestea ar putea sa ii faca pe multi sa intoarca spatele cititului. Insa e bine ca la o anumita varsta sa trecem prin anumite carti clasice/romane care se merita.

Simona said...

PART2 :D
Faptul ca multi tineri din ziua de astazi nu citesc are numeroase cauza. Am putea sa incepem cu mediul virtual(calculatoarele) care a inceput sa manance si viata celor mai tineri dintre noi. Lecturile obligatorii si neplacute de la scoala, in urma carora copiii sunt supusi la un test sa zicem, devin un stres si nu o placere. De asemenea lecturile stricte care sunt impuse celor tineri sunt o cauza care duc la lipsa placerii de a citi. O solutie foarte buna ar fi ca fiecare sa isi aleaga ceva de citit pe gustul lui, care s-ar incadra in tema respectiva pe care o abordeaza profesorii. Acestia din urma ar trebui sa ii ajute pe cei tineri cu liste pline de carti de toate felurile(asta daca profesorii macar au habar de multitudinea de carti care exista..).
O alta cauza pentru care tinerii nu mai citesc in ziua de azi ar fi dorinta lor de a face parte din anumite grupuri "la moda"(iar cititul ar fi o blasfemie in astfel de grupulete), aruncand cu banii pe lucruri nefolositoare,pierzandu-si timpul prin cluburi eventual si cafenele.
Timpul pentru citit exista mereu cum exista timpul pentru a face orice pe lumea asta! Tot ce trebuie este sa iti doresti. Daca te detasezi de lucrurile nefolositoare ale vietii tale(si sunt destule!) poti sa iti faci foarte mult timp pentru activitati precum cititul. Raspunsul "nu am timp pentru citit" este o scuza care vine din partea celor care sunt neinteresati de lectura. E de inteles ca toti avem o viata agitata insa o carte pe luna macar(pentru cei care poate si lucreaza) este ceva infim(ar insemna sa citesti 10 pagini pe zi care nu iti fura mai mult de 10 minute).
Consider ca atat timp cat citesti o carte(nu conteaza genul cartii) faci un pas catre bine. Prin simplul fapt ca citesti ceea ce iti place, te poti defini mai bine.
Ca metode de motivare a celor din jur la lectura nu prea avem multe de facut. Singurul lucru de care am fi in stare este sa le povestim despre ceea ce citim si sa le recomandam anumite carti care stim ca i-ar prinde sigur in mreajele lor. Iar cei care sunt parinti, le pot lua copiilor cat mai multe carti adecvate pentru varsta lor.
Baza placerii pentru lectura este in scoli iar acolo nu avem ce sa facem. Sa speram ca in timp o sa evoluam, citind cat mai mult nu cat mai putin.

Unknown said...

Eu nu am un gen preferat de carte. Citesc fantasy, SF, clasic si orice care este este scrisa corect si respecta anumite criterii.
Cand eram mica(nu sunt mare nici acum)citeam ceea ce mi se cerea la scoala si uneori nu-mi placea o anumita poveste, iar acest lucru facea ca cititul sa devina o dificultate. Profesorii sunt foarte conservativi, marea majoritate, se rezuma la metode de studiu scurte si la obiect; foarte multa teorie, dar foarte putina practica si in modul lor. Nu se gandesc la faptul ca, unii elevi prefera sa fie stimulati ci nu obligati; stimulati prin incurajarea de a citi o carte diferita de ceea ce se cere.
Probabil ca persoanele care nu citesc inca nu au descoperit un gen care sa le atraga atentia intr-un mod pozitiv. Nu poti forta pe cineva sa citeasca, dar il poti sfatui in privinta unor carti si unor genuri care tie ti-au facut placere. Calculatorul are o influenta proasta, in mare masura, insa televizorul este cu adevarat o problema. In ultimul timp, au aparut foarte multe persoane care isi "etaleaza talentele". Aceste persoane influenteaza tinerii din ziua de azi care considera ca ei isi pot face o cariera, isi pot dezvolta gandirea si ca, la sfarsitul vietii ot lasa ceva in urma, se rezolva prin doua vorbe urate si cateva poze nu tocmai bune.
Este adevarat ca tinerii care citesc sunt priviti de cei din exterior precum niste ciudati, dar trebuie sa invatam sa ii ignoram(eu stiu din proprie experienta). IGNORATI IGNORANTA!!!

Ok, am palavragit destul...:))

Geo. said...

Da, Cristina. Unele persoane te privesc ciudat daca te vad cu o carte in mana. Personal, le-am experimentat pe toate si aici nu ma refer doar la faptul ca citesc carti. Insa astea sunt povesti care nu isi au locul aici sau acum.
Si eu urasc lecturile obligatorii, ca toata lumea de mai sus. Tot incerc sa le evit, nu le citesc cand le e vremea si reusesc cumva sa ma trezesc cu o gramada de aiureli pe cap.
Totusi, sunt constienta ca trebuie citite pt ca o sa am nevoie de ele mai tarziu. Insa prefer sa aman. Sunt genul care lasa totul pe ultima suta de metri.
Cum spunea cineva mai sus, e destul de greu sa duci o lectura "obligatorie" pana la capat. Eu la Enigma Otiliei nu am putut citi decat 70 de pagin si apoi am lasat-o. Pt ca ma adormea. Dupa ce ca nu eram atenta la lectura, imi mai pierdeam si timpul degeaba. Asa ca am spus pas.
Sunt genul de persoana axata mai mult pe cartile care au si aventura in ele. Nu m-a interesat si nici nu ma va interesa vreodata "viata taranilor" de acum o suta, doua, trei...ani/secole/milenii s.a.m.d.
Si stiu ca spuneam ca nu imi plac cartile de istorie - doar ca eu ma refeream la alea groase care au numai litere in ele. Imi place sa citesc despre zei, despre Egipt si lumea antica. Dar numai atunci cand o fac din proprie initiativa.
Iar daca ne intrebam de ce nu se vand cartile in Romania, cred ca avem un raspuns destul de evident. Adolescentii di nziua de azi prefera sa judece in avans anumite lucruri. Se ocupa cu muzica proasta, iesirile cu colegii in care se "distreaza", prin acea distractie intelegandu-se bataia de joc pe seama altor persoane, fumatul, drogurile si altele de genul.
Asta ar fi doar o problema.
A doua problema ar fi ca nu se face atat de multa reclama. Cum a spus cineva mai sus, daca s-ar organiza campanii la nivel national, cum e prin UK, US si alte tari evoluate, lucrurile ar sta altfel.
Insa, din pacate, noi nu am ajuns inca in acel stadiu.

ioana alexandra said...

de foarte mic copil mi-au placut cartile. nici nu stiam sa citesc si o rugam pe mama sa-mi citeasca ea din carti. apoi, cand am fost in stare sa citesc singura, n-am mai lasat cartile din mana:D sora mea, care e mult mai mare decat mine, mi-a povestit ca si la ea a fost la fel, de mica o atrageau cartile si nu manaca pana nu ii citea bunica:))
de ce citesc?? pentru ca imi place! ce citesc?? hmmm pot spune ca genul meu preferat este fantasy, dar imi plac la fel de mult cartile politiste, dramele, thrillerele, dar si cartile mai vechi: Criresarii, La Medeleni, Singur pe lume, Pe aripile vantului- sunt genul de carti pe care le (re)citesc cu placere.
si, poate o sa va mirati, dar mie nu mi-au displacut lecturile obligatorii de la scoala, nu regret deloc ca le-am citit si n-am facut nazuri precum colegii mei:D si chiar am avut ceva de invatat, din fiecare carte.
ce ar trbui sa citim? nu conteaza ce citesti, atat timp cat citesti. metode prin care sa conving oamenii sa citeasca?? sincer, am incercat cu cateva persoane, care erau total straine de verbul a citi, si nu prea mi-a reusit. poti sa convingi o persoana care citeste sa citeasca o anumita carte, dar o persoana care nu citeste deloc....nt. cam greu!
din pacate in tara noastra cartile sunt pretuite din ce in ce mai putin, iar majoritatea tinerilor, viitorul acestei tari, nu au citit mai mult de 10 carti (numarul poate fi mare in cazul unora..)pana la varsta de 18 ani.

Anonymous said...

In primul rand in randul tinerilor oricum se formeaza efectul de turma. Nu zice nimeni sa te duci la o persoana total necunoscuta si sa-i pui o carte in maini. Intai ii schimbi pe cei din jurul tau apoi incetul cu incetul "cuceresti lumea". Da , calculatorul este o influenta proasta dar am observat ca marea majoritate mai citesc cat de cat pe internet. Si eu , care chiar tin la cititul "live" nu virtual , mai citesc pe internet pentru ca ori raman in gaura de fonduri ori e vreo carte care nu e aparuta aici.
Eu am inceput cu Twilight inainte sa fie valva respectiva de la filme si le-am citit in engleza incontinuu pe toate in cateva zile. Apoi incet incet am inceput sa-mi fac biblioteca mea si azi ma mandresc cu cartile care le detin cumparate in marea majoritate de mine. Ideea e ca nu stiu cum m-am apucat pentru ca inainte eram total anti carti (cu ani in urma) doar din lene (shame on me).
Ce citesc conteaza intotdeauna. Depinde si de gen pentru ca sunt unele carti care le citesc , care sunt usuoare si nu ai o anumita lectie de invatat dar intotdeauna raman cu cate ceva de la fiecare carte.
Fiecare alege ce citeste pentru ca fiecare persoana are un gen preferat. Am mai zis pe un blog: atata timp cat povestea ma atrage si imi place , poate fi orice gen. Am citit si din colectia maicamii "Femeia in rosu" care de obicei as fi lasat-o deoparte dar surprise.. mi-a placut..
Goala. :)) .. E un cuvant/ senzatie asta? Am sentimentul ala ca vreau sa fac ceva dar nu stiu ce. E ciudat !!

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori