În a doua jumătate a anului trecut am avut parte de o mulţime de surprize plăcute de la editura noastră preferată, LEDA. Din multitudinea de viitoare apariţii, am remarcat Grave Witch de Kalayna Price. Era pe lista mea de lectură încă dinainte să aflu fericita veste a publicării în România, aşa că m-am hotărât să-i dau o şansă variantei originale, în engleză. Asta şi pentru că ne-aţi dat de înțeles că vă place să aflați părerea Bibliophile Mystery (da, suntem plini de modestie) înainte să apară cartea în librării (măcar să ştiţi cum vă organizaţi bugetul, nu?) dar şi pentru că seria nu prea este cunoscută.
Cei dintre voi care mai urmăresc blogul nostru sigur şi-au dat deja seama că după ce am citit o anumită serie cu zâne (Fever – ştiiiu v-am înnebunit cu ea, dar încă nu am găsit ceva la fel de bun şi tot sper să fie publicată şi la noi – să vedeţi atunci ce vă zăpăcesc!) îmi selectez foarte atent lecturile care includ acest tip de personaje. Am avut norocul să citesc recent una foarte bună, Shadow Reader, dar puneţi bani deoparte şi pentru Grave Witch, căci este unul dintre cele mai bune romane urban fantasy/paranormal romance pentru adulţi ce va apărea la noi.
Kalayna Price creează o lume nouă, deosebită, una în care zânele şi magia ies la lumină după o lungă perioadă în care oamenii nu au ştiut de existenţa lor. Nekros este un orăşel magic în care Alex Craft, vrăjitoare de mormânt, îşi câştigă existenţa ridicând umbre. Umbrele sunt amintiri ale celor decedaţi, fără conştiinţă proprie. Deşi păstrează înfăţişarea pe care au avut-o în ultimele clipe de viaţă, pot doar rememora momente din trecut – ele sunt foarte utile în anchetele poliţiei, sau pentru rudele care vor să afle unde sunt ascunse bijuteriile, de exemplu.
Alex a colaborat cu poliţia în nenumărate cazuri, însă nimic nu a pregătit-o pentru acesta din urmă şi, deşi este foarte bună prietenă cu Moartea însuşi (nu vă luaţi după nume - doamna cu coasa e de fapt un domn – care pe deasupra arată foarte bine în blugi), ea este în pericol de a-şi pierde viaţa de mai multe ori. Acum face cunoştinţă – într-un mod nu tocmai plăcut - cu detectivul Falin Andrews, tensiunea dintre ei făcându-se simţită imediat.
Strângerea de mână începu ferm și continuă spre dureros pe măsură ce-mi strânse oasele mâinii. I-am zâmbit. Nu eram bărbat și nu eram interesată de un joc imatur de-a strânsul. Aveam propriul joc copilăresc.
Mi-am slăbit scuturile, vizualizând mental zidul de viţă de vie despletindu-se, creând găuri mici între psihicul meu şi lumea morţilor. Încă mai purtam brăţara fermecată, dar am depăşit apărările sale benefice căutând activ esenţa mormintelor. Am absorbit suficient aer rece pentru a-mi ridica părul de pe ceafă, transferându-l pe mână în jos şi apoi în mâna detectivului.
Ochii săi albaştri s-au mărit când atingerea neaşteptată a mormântului i-a atins braţul. Și-a smucit mâna din a mea, dându-se un pas înapoi.
Deşi Falin ascunde multe, ea este conştientă că are nevoie de ajutorul lui pentru a rezolva cazul la care lucrează şi face tot posibilul să-i ignore comportamentul – sau poate nu chiar tot posibilul. Confruntările lor sunt extrem de amuzante şi transformă acest mister întunecat într-o avalanşă de întâmplări nemaipomenite. Alex vă va cuceri cu darul ei de a face haz de necaz în cele mai ciudate situaţii.
"Ei bine," a spus el, "Mă bucur să văd că în sfârşit îți iei anumite precauţii, dar nu erai atât de tensionată când te-am lăsat acasă aseară." "Dar tu erai la fel de enervant. Măcar unul dintre noi este consecvent."
Sub acesta perdea de superficialitate se ascunde un suflet chinuit. Tatăl ei este un om înstărit şi un politician influent, dar ea trăieşte modest, acoperindu-şi cheltuielile numai din propria muncă. De altfel, nu se ştie în ce măsură poate fi implicată în acest imens mister şi fosta ei familie. Alex are un caracter puternic şi este foarte încăpăţânată, întocmai calităţile pe care le ador la un personaj feminin.
"Domnişoară Craft, deși sunt convins că personalitatea ta fermecătoare te face plăcută multor persoane, cunoşti pe cineva care ar vrea să te ucidă?"
Pe măsură ce indiciile se adună, cresc şi atentatele asupra vieţii ei şi discomfortul pe care îl simte din cauza folosirii excesive a magiei de mormânt. În cele mai grave situaţii - în afară de Falin – Moartea pare să fie mereu alături de ea (sună ciudat, nu-i aşa?). Chiar dacă nu întotdeauna o poate îndruma spre dezlegarea misterului, apare de nicăieri pentru a-i păzi spatele – se pare că îi face plăcere să o aibă prin preajmă.
Mi-m apăsat vârfurile degetelor peste gură şi am clipit la spațiul gol din faţa mea. M-a sărutat? Stăteam acolo ca şi când aşteptam ca el să se materializeze din nou. Dar nu a făcut-o.
Ştiam că nu avea să o facă. Sărutul Morţii - un sărut pentru a-mi închide gura. Nu vroia, sau nu putea să-mi răspundă la întrebări.
Povestea este plină de întorsături neaşteptate. O recomand din toate inima fanilor seriei Vampirii Sudului de Charlaine Harris. În ce priveşte umorul, aş asemana-o cu First Grave on the Right de Darynda Jones – o serie despre care, din păcate, mulţi dintre voi nu ştiu suficiente lucruri, dar poate într-o recenzie viitoare vom aprofunda. Romanul se potriveşte şi celor care iubesc o poveste cu zâne şi vrăjitoare, un mister încâlcit, ghicitori ciudate şi nu în ultimul rând un cuplu epic (sau un triunghi amoros?). Mai multe despre toate acestea am să vă las să descoperiţi singuri. Sper că editurii LEDA să i se facă milă de noi şi să ne-o aşeze mai repede pe raftul librăriei. În timp ce vouă (sper că) v-am stârnit interesul suficient cât să aşteptaţi cu sufletul la gura acest roman, eu merg să încep şi volumul doi.
Spor la citit!
German Cover |
UK Cover |
Sunt foarte curioasă cum va fi coperta noastră.
19 comments:
Da, stii, eu chiar ma intreb daca o sa fie cu MOARTEA sau cu FAlin, stii..si m-ai lasat putin in plop cu "triunghiul" tau.
DAr Moartea asta, n-are si el un nume..ar fi mai ...=)) nu stiu ...nu o sa-l strigam Moartea :(. =))
E buna recezia si citatele sunt bune.
Ia zi-mi...a sarutat-o Moartea? :))
=)) n-areee...asa il cheama, Moartea :)) Ce farmec mai avea daca il chema Vasile? Si da, a sarutat-o. Sarutul Mortii =))
eu as vrea sa ramana cu Falin- am eu ceva cu detectivii:))
imi place recenzia, chiar vroiam sa citesc niste pareri in legatura cu seria asta. sper ca Leda sa o publice in prima parte a anului. si mai sper sa-i pastreze coperta originala-care mie personal imi place foarte mult
Ce recenzie minunata :X
M-ai facut atat de curioasa.. dupa ce am citit recenzia pot sa iti spun ca deja incep sa ma gandesc cu care sa tin :))) Death suna bine :x dar sunt sigura ca detectivul ala o sa intre mai mult in peisaj decat as vrea :))) si poate o sa imi placa detectivul.. ahh..damn.. acum o sa ma roada curiozitatea..
frumosa recenzie; cartea era trecuta pe lista de cumparaturii
Recenzia este cat se poate de interesanta, iar citatele ma intriga.
Tare faza cu Moartea:))
Foarte interesanta recenzia ta si imi plac si citatele.
Moartea? Serios?! :D
Frumoasa recenzie.Abia astept sa apara si la noi:X
Si uite asa inca o carte de trecut pe lista...
Foarte reusita recenzia, eu mai auzisem de carte si faza cu Moartea chiar m-a facut curioasa. Astept cu nerabdare aparitia seriei.
foarte reusita recenzia:x...si eu sunt curioasa sa vad ce coperta va avea la noi:x
Multumim de recenzie, asa cum am spus pe blogul Leda: o astept cu nerabdare
Recenzia este foarte frumoasa.Chiar m-ai convins sa pun bani deoparte pentru ea.Sper sa apara cat mai repede si la noi in tara.
mi-a placut recenzia....mamaaa ce vreau si eu cartea asta....e prea tare
un blog super si o recenzie pe masura, din cauza ta( dar mai mut datorita tie) imi voi cumpara aceasta carte :D
Imi place recenzia m-a facut foarte curioasa si chiar vreau sa citesc cartea asta :x Sper sa apara cat mai repede la Leda :D
Sunt curioasa daca vor pastra coperta...asta mi se pare ok.
cartea mi se pare foarte interesana, coperta nu prea ma atrage, dar povestea este una care te captiveaza, aparitita mortii ca personaj al cartii este cu siguramnta neobisnuit, dar nu neaparat un lucru rau
mare pacat ca editura nu a mai publicat seria asta. o asteptam cu nerabdare !
Post a Comment