Wednesday, December 14, 2011

My Reviews - Zapada de primavara de Yukio Mishima

Voi incepe prin a multumi librariei online Libris pentru ocazia oferita de a citi aceasta carte. Pot spune ca (mi-)am demonstrat deja ca aici gasim foarte multe carti bune.

Strămoşii săi nu ar fi acceptat o asemenea reacție. Umiliți, ei ar fi ripostat, cu eleganță şi rafinament. [...] Dacă eleganța avea să se răzbune, oare ce formă ar fi îmbrăcat răzbunarea? [...] O răzbunare care să lase doar un venin uşor parfumat, infiltrându-se în material şi zăbovind acolo ani de zile, fără să-şi diminueze forta şi efectul...”
Fiecare gest, fiecare detaliu, fiecare aspect - totul te atrage, absoarbe în lumea fermecătoare pentru noi şi normală pentru japonezi. Idei şi confruntări filosofice, explicații istorice sunt bine introduse şi nu îngreunează parcurgerea romanului de către cititor.
Personajele principale şi personajele secundare sunt la fel de atent prezentate de către autor. Fiecare beneficiază de un portret complet, dezvăluit treptat prin cele mai neaşteptate evenimente.
Zăpada de primăvară în opinia mea merge pe două planuri care se întrepătrund. Unul este planul general, al schimbărilor sociale şi ideologice ce se petrec în Japonia anilor 1900, prezentând modul în care diverse familii şi indivizi reacționează, se adaptează sau nu la influențele occidentale şi modul în care aceste influențe reuşesc sau nu să se impună sistemului tradițional.
Al doilea, este planul particular al relației dintre un el şi o ea, proveniți din medii diferite ambele cu tradiții bine înrădăcinate. Această poveste de dragoste serveşte atât pentru a exemplifica efectele schimbărilor ce au loc la nivel macrosocial dar are şi o latură independentă.
Reguli impuse, ambiții secrete şi manipulări din partea acelora care ar fi trebuit să acorde protecție dar şi decizii proprii nefericite conduc viața celor doi îndrăgostiți inteligenți şi orgolioşi. Vor reuşi să găsească o soluție bună pentru ei? Vor reuşi să treacă prin ceea destinul şi ei îşi aştern?
El a străfulgerat-o cu privirea. Mereu se întâmpla aşa şi de aceea o antipatiza. Îl arunca în stări de nelinişte greu de redat în cuvinte. Iar picătura de cerneală, apăsătoare, se împrăştia din ce în ce mai mult, întunecând tot ceea ce în inima lui fusese limpede cu o clipă mai devreme.”
Oare jocul pe muchie de cuțit, forțarea limitelor impuse de ei înşişi sau de societate, ignorarea ocaziilor oferite e cea mai bună cale de urmat?
Rămâne să descoperiți voi dacă dragostea lor este efemeră sau nu, ca o Zăpadă de primăvară.
Se auzea ca un râs înăbuşit, palid ca sunetul scos de floarea de prun când se deschide. [...] Ceea ce percepuse el, întunecat şi slab precum sunetul unei coarde plesnite, era ecoul unui suspin reținut.”
 Zapada de primavară, un roman deosebit, e o broderie tristă a consecințelor unei lumi conduse de reguli scrise şi nescrise, de tradiție dar şi a consecințelor deciziilor luate atunci cand ego-ul nostru nu e sfătuitorul pe care ar trebui să-l asculți. În plus, are şi darul de a te face să-ți treci în revistă propriile tale decizii şi alegeri de până acum şi să acorzi o atenție sporită celor viitoare.

"Mishima este unul dintre acele genii care se nasc o data la trei sute de ani. In ceea ce priveste talentul, imi este cu mult superior"  - Yusunari Kawabata
"Un roman de o frumusete fara cusur, aidoma unei gradini japoneze" - Chicago Sun-Time
De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul şi dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, s-a născut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai şi începe să scrie încă de la vârsta de doisprezece ani. De remarcat este faptul ca Yukio Mishima rămâne unul dintre cei mai interesanți, dar și controversați, autori japonezi ai secolului al XX-lea. Controversa se naște din afinitățile și crezurile sale literare, politice și morale, cât și de faptul că este ultima personalitate a lumii japoneze care s-a sinucis prin metoda tradițională seppuku, în urma unei încercări, nereușite, de lovitură de stat.

Photobucket

17 comments:

Geo. said...

mona...ma uimesti. deci ...nu am cuvinte. recenzia e perfecta din punctul meu de vedere. ai un stil aparte de a cladi o recenzie, ti-am spus acum ceva timp in urma ca lipsea ceva, ei bine, acum ai atins si acel ceva. e perfect. nu ai spus prea multe dar ai spus ce era important.

JustLaugh said...

niste cuvinte foarte frumoase:)..le ador:X

Mirela said...

foarte frumoasa e recenzia

Bonnie Ithil said...

Foarte reusitarecenzia. Felicitari!!
Cartea pare destul de interesanta, imi place cultura Japoneza si chiar merita sa afli cat mai multe despre ea si de obicei din genul asta de carti afli destule. Am citit si eu Memorile unei Gheishe si chiar mi-a placut si nu as zice nu la cartea asta daca as avea ocazia sa o citesc :D

CCAM said...

@Bonnie Ithil - Zapada are "avantajele" ca (1) este scrisa de un japonez (2) autorul era in mod clar strans legat de traditiile poporului sau.
@ G, JL, M, BI- Multumesc pentru aprecieri.

Oanaaa. said...

Foarte bine realizata recenzia si totodata foarte ambigua .. :-?
Cartea pare destul de interesanta

andra lavander said...

recenzia e frumosa, cartea chiar ma intereseaza, de mult vreau sa citesc o carte de Yukio Mishima, mereu am fost captivata de cultura japoneza si mi-ad dori sa citesc si o carte scrisa de un jamponez, despre japonezi am mai citit

Larisa said...

Imi place foarte mult cum ai prezentat cartea. Apreciez faptul ca ati diversificat gama de carti prezentate si ati inceput cu unul dintre cei mai buni autori japonezi. De Yukio Mishima am citit doar Confesiunile unei masti, dar a fost de ajuns ca sa imi dau seama cat de valoros este. Cu siguranta o sa citesc si aceasta carte, cu atat mai mult cu cat ai facut o prezentare asa de frumoasa :)

ioana alexandra said...

nu ma omor dupa cultura japoneza sau Japonia si nici cartea nu ma atrage in mod special, dar recenzia ta imi place. felicitari !!:)

♥MIM said...

Nu am citit cartea, insa pare extrem de interesanta:) Recenzia este foarte buna, eu personal vreau mai multe!

Larisa said...

Imi place mult si coperta, este reprezentativa pentru titlu in special.

KittygoesFoxy said...

Imi place foarte mult ideea acestei carti iar tu, Mona, te-ai descurcat super cu recenzia:X Bravo!

monika.love96 said...

Foarte buna recenzia.

Unknown said...

Pot spune ca sunt o fana a culturii asiatice, in special cea chineza si cea japoneza. Prima carte citita a fost Adevarata viata de gheisa de Mineko Iwasaki, urmata de Memoriile unei gheise de Arthur Golden. De atunci am citit cam tot ce am gasit sau cumparat. Imi place foarte mult recenzia ta si felul in care ai surprins cele doua planuri.

Unknown said...

Ce recenzie frumoasă, chiar vreau să citesc cartea acum :)

Maria said...

Sunt o mare fana a culturii asiatice si nu pot sa cred ca nu am citit aceasta carte.Imi place cum ai descris cartea.Sper sa faci mai multe recenzii despre carti scrise de autori asiatici ^^

Unknown said...

Îmi place foarte mult descrierea, nu am citit nimic de acest gen pana acum, dar cartea aceasta ma atrage foarte tare. :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori