Friday, December 23, 2011

Merry Christmas‏



 Fiind foarte aproape de Sărbătoarea Crăciunului, ne-am gândit să vă oferim 7 lucruri interesante pe care suntem siguri că nu le știați despre Crăciun.

1. În ciuda percepției populare, Biblia nu menționează o dată specifică a nașterii lui Hristos. De fapt, majoritatea istoricilor cred că El a fost născut cel mai probabil în primăvară, drept consecință a descrierii din Biblie a animalelor păstorilor. Însă, în cel de-al 4-lea secol, când Biserica Catolică a decis să declare data nașterii lui Iisus ca sărbătoare oficială, Papa Iuliu I a ales 25 decembrie. S-a întâmplat ca data să coincidă cu festivalul păgân numit Saturnalia.
2. La 5 luni de la începerea Primului Război Mondial, trupele de pe frontul vestic au luat o pauză de la luptat în timpul Ajunului Crăciunului pentru a cânta colinde pe câmpul de luptă. Dimineața următoare, soldații germani au apărut din șanț și au început să se apropie de forțele aliate în timp ce cântau “Merry Christmas” în engleză. Din fericire, nu a fost o capcană; zeci de luptători britanici au ieșit să îi salute, iar alții chiar au făcut schimb de țigări drept cadouri. Numit mai târziu Armistițiul de la Crăciun din 1914, a fost unul dintre ultimele exemple de cavalerism.
3. Din anul 1659 până în 1681, etalarea spiritului Crăciunului în Boston putea duce la o amendă de 5 șilingi, deoarece Crăciunul era ilegal. Este oarecum surprinzător că aceleași minți puritanice au creat primul amestec eggnog la reședința Căpitanului John Smith din Jamestown. Crăciunul era atât de neimportant în timpul începutului Americii, astfel încât după Războiul de Independență, Congresul nici nu s-a deranjat să ofere o zi liberă pentru celebrarea sărbătorii și a decis să se țină prima zi de Crăciun în anul 1789. A durat aproape un secol pentru a fi declarată sărbătoare federală de către Congres.
4. Autorul cunoscut pentru crearea Călărețul fără Cap a creat, de asemenea, și imaginea clasică a lui Moș Crăciun zburând cu o sanie. În seria lui de povestioare din 1819  ”The Sketch Book of Geoffrey Crayon”, Washington Irving a descris un vis în care Sfântul Nicolae zbura cu ajutorul unui vagon ușor. Poveștile au devenit așa de cunoscute, încât au dus la reînvierea Crăciunului în diferite state și chiar și Charles Dickens a declarat că l-au inspirat lucrările lui Irving în crearea A Christmas Carol.
5. Ca și Energizer Bunny, Rudolph a început tot dintr-o reclamă. Un copywriter numit Robert L. May a creat pentru prima dată renul pentru a atrage cumpărătorii din Montgomery Ward. Nici Frosty the Snowman nu a putut scăpa industriei publicității; un producător de whiskey din 1890 l-a folosit pe Frosty pe ambalaj pentru a oferi o imagine de sărbătoare. După aceea, omul de zăpadă a apărut și la următoarele băuturi: berea Miller, Jack Daniel’s, Ballantine, berea Rheingold, berea Schlitz Schenley, berea Oretel, Chivas Regal scotch, Fort Pitt, berea Mount Whitney și Four Roses.
6. În anul 1965 doi astronauți au descoperit în drumul lor spre orbită ceva ce nu putea fi identificat. Înnebuniți, au contactat Mission Control. După multe minute de liniște, inginerii de la Cape Canaveral au început să audă sunetul slab al clopotelor de la o sanie urmată de o redare a melodiei “Jingle Bells” la muzicuță…cântată de cei doi astronauți. Bărbații au donat muzicuța și clopotele la National Museum of Space & Aeronautics din Washington, unde sunt arătate vizitatorilor.
7. Potrivit legendelor celtice și teutonice, vâscul este magic – poate vindeca răni, crește fertilitatea, aduce noroc și alungă spiritele rele. Tradiția sărutatului sub vâsc nu s-a manifestat până în era Victoriană, o origine surprinzătoare dată de comportamentul arțăgos și reținut din punct de vedere sexual. De fapt, nu era deloc surprinzător.
Articol preluat de pe Book Expres


9 comments:

Mirela said...

sincer nu stiam aproape nici una

KittygoesFoxy said...

Spre rusinea mea, eu nu stiam chiar niciuna:)) Ei, acum stiu:)

Larisa said...

Stiam de prima...dar de celelalte nu. Foarte interesante, unele chiar surprinzatoare.

monika.love96 said...

Nu stiam de niciuna dintre ele.Rusine sa-mi fie.

Oanaaa. said...

Interesant.. nu stiam decat despre treaba cu vascul si "puterile" lui..

andra lavander said...

nici eu nu staim cam niciuna, oricum foarte dragute

ioana alexandra said...

sunt interesante. eu nu o stiam decat pe ultima:D

JustLaugh said...

atat de multe lucruri pe care nu le stiam:D...chiar ma gandeam ce e cu vascul:))

Larisa said...

Cred ca obiceiul cu vascul e mai popular in strainatate decat la noi...nu degeaba mistletoe e inclus in cantece :))

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori