Tuesday, October 4, 2011

Recenzie Blestemul din Swoon de Nina Maikin

"Blestemul din Swoon" este opera de debut a autoarei.
Stilul cărţii nu-mi displace. Este alert, abrupt, fără ocolişuri, în genul scurt şi la obiect. Poţi recunoaşte stilul jurnalistului de revistă care nu trebuie să plictisească în articolele sale. Dar de aici şi dezavantajul. Articolele de revistă trebuie înţelese de oricine, nu trebuie să fie nici prea inteligente nici prea elevate, iar Nina Malkin nu prea reuşeste să lase deoparte această „cerinţă”.
Îmi plac ideile autoarei. Îmi place schema pe care şi-o propune, bazată pe izbăvirea prin dragoste. Îmi place faptul că Dice, deşi cu puteri de medium, nu devine instantaneu o ultra pricepută şi puternică forţă paranormală. Dar NM nu reuşeşte să păstreze controlul. Intriga se pierde şi devine comună, fără nimic deosebit. Povestea demarează nespectaculos, cu clasica dezrădăcinare a eroinei, la un moment se dezvoltă şi chiar promite destul încât să te determine să citeşti în continuare ca, la sfârşit, să nu impresioneze în mod deosebit.
Pesonajele secundare abundă inutil. Personajele principale le simţi, te atrag dar nu sunt exploatate la maxim. Îmi place Sin, îmi place băiatul rău, care vrea răzbunare şi evoluţia lui. Scârţie însă motivarea şi modul în care are loc această schimbare. De asemenea, nu înţeleg decizia sa din final. Dacă vi se va părea cumva netrebnic şi/sau egoist cred că e din cauza nepriceperii autoarei.
Atenţie, Blestemul din Swoon e inundată de elemente neortodoxe! Reprezentate prin trimiteri, remarci, redări scurte şi reci. Dar scenele rămân nesancţionate, în final nedovedindu-şi utilitatea. Nu există urmări, răspundere, nimic. Toate întâmplările sunt fie uitate, fie acceptate sau iertate. Nu există oprobiu public, nu există remuşcări.
De asemenea, abundă şi în vicii. Am încercat să fiu deschisă şi să găsesc ce vrea autoarea să transmită şi de ce le-a inclus în carte. Nu am găsit.
Oricum, cartea m-a lăsat nelămurită: mi-a plăcut sau nu, e bună sau nu? Sincer, când îi găsesc mai multe minusuri când mai multe plusuri. De aceea m-am hotărât să citesc Blestemul din Swoon în engleză, poate originalul îmi va lăsa altă impresie, mai bună. Părerea finală mi-o voi da doar după aceea.
Până atunci, toţi cei care aveţi peste 16 ani (poate chiar 17...) vă puteţi face propria părere. Restul, vă rog, mai aşteptaţi

Cristina: Buun... n-am sa reiau nimic din ce a mentionat Mona mai sus, pentru ca sunt total de acord cu ea.  Mie imi este foarte greu sa scriu o recenzie unei carti care nu "m-a prins". Sunt tare curioasa cum se va simti dupa ce va citi si varianta originala. M-am straduit sa termin Blestemul din Swoon, si trebuie sa recunosc ca nu am reusit inca. Un punct in plus pentru Mona, care vad ca a rezistat eroic pana la final :)). Eu in schimb am luat frumos in brate Kindle si am inceput sa compar fraza cu fraza. Pentru ca e ceva care nu se leaga si, initial, am dat vina pe traducere (bietul Shauki). Ei bine, pot spune cu mana pe inima ca NU traducerea e de vina. Asa e cartea, dragii mei. Atat a condus-o inspiratia pe doamna Malkin. Ba chiar am gasit niste pasaje uluitor de bine traduse! Cum e cel de mai jos.
„Arunci zarul, scumpule, pentru ca asta eşti - un jucător / Arunci zarul, scumpule, pentru că asta eşti – rătăcitor.”
Mai tine cineva minte - sau poate ati vizionat mai recent - filmul Twin Peaks? Sau ati avut vreodata senzatia ca vizionati sau cititi ceva, care nu va place, nu are o continuitate, un subiect bine definit, o derulare a evenimentelor pe care sa o poti trasa, dar pe care totusi il urmariti/cititi in continuare doar pentru a vedea deznodamantul? Asta este senzatia pe care mi-a creat-o mie aceasta carte. O voi termina cu siguranta, si probabil voi citi si continuarea, pe care am avut proasta inspiratie sa o cer ca ARC (Advancer Reviewer Copy) si pe care din nefericire am si primit-o :)). Dar nu se stie, poate volumul 2 va fi mult mai bun, se intampla cu majoritatea seriilor.


Spor la citit!


9 comments:

andra lavander said...

am auzit lucruri bune si rele despre aceasta carte, in general ca e cam plictisotoare dar merita citita, sincer nu ma incumet sa o citesc deocamdata, poate mai tarziu cand voi dispune si de mai mult timp

CCAM said...

Plictisitoare nu mi s-a parut... Cred ca cel mai bine e s-o citesti si sa-ti faci propria parere pentru ca, asa cum ai zis, aprecierile sunt impartite. Apoi, chiar daca undeva in viitor, poate despicam impreuna, mai multi, firul in patru.

CCAM said...

@Cristina Nu a fost vorba de a rezista, eroic sau nu, pana la capat, iar cititul ei nu a fost un chin. Asa cum zicea si Deea, unele carti iti plac mai mult (sau anumite aspecte din ele) si/sau devin mai bune pe parcurs ori cartea se dovedeste (foarte)buna in final si poti trece cu vederea unele lucruri... Am sperat asta si la un moment dat credeam ca imi va place.

Christyna_BM said...

Tot aia =))

ioana alexandra said...

hmm n-am citit cartea asta dar descrierea nu prea m-a captivat
din ce spuneti si voi, cu siguranta n-am s-o citesc:))

Palmaciu Elena said...

Tocmai am terminat de citit si este foarte buna cartea.

Larisa said...

Titlul mi se pare unul captivant, dar se pare ca ceea ce contine nu e chiar bun...Multumim pentru recenzie si pentru opinia onesta.

Bonnie Ithil said...

Nu stiu de ce dar de cand am vazut ca o sa apara la Leda si era acolo si o mica descriere pe mine nu m-a atras. Acum dupa recenzia asta o sa o trec mai spre coada listei mele cu " Carti pe care chiar trebuie sa le am" :)

Maria said...

Nu prea mi-a placut stilul autoarei,asa cum ai spus si tu,poate e din cauza stilului jurnalistic de revista pentru ca nici acum nu am terminat cartea.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori