Friday, October 14, 2011

Parerea mea - Ingerul Mecanic de Cassandra Clare

Am fost curioasă încă de la început cum anume avea să fie Îngerul mecanic având în vedere că este prezentat ca un prequel al Instrumentelor mortale. Ce personaje, ce poveste avea să ne aducă Cassandra Clare, ce legături va păstra, cum va reuşi să atragă publicul deja innebunit dupa aceasta serie. Acum pot spune că, pe de o parte autoarea a avut inspiraţie şi că, pe de altă parte, povestea este o operă independentă. Legăturile dintre cele două serii, în afară de faptul că este vorba tot de lumea Vânătorilor de umbre, sunt făcute subtil prin numele personajelor (determinându-te să încerci să stabileşti arborele genealogic), prin motanul Church (o fi posibil să fie cel din timpul nostru, al Instrumentelor??) sau prin... vă las pe voi să aflaţi.
Intriga este reuşită, bine condusă, atractivă, conţine elemente de neprevăzut, care aduc puncte în plus cărţii şi simţi că trebuie să îi acorzi timp, s-o citeşti pe îndelete şi nu dintr-o suflare (dovadă cât timp i-am acordat).
Într-o lume mult mai dark decât cea din Instrumente Mortale şi încărcată de nenumeroase fiinţe şi nefiinţe culese din diverse mitologii urbane şi religioase, Cassandra Clare reuşeşte să menţină o ordine şi o normalitate. Nu există momente în care să fi spus: „ei, aici a sărit calul” sau „asta e prea de tot”.
Personajele secundare bune sunt multe, variate, consider că bine conturate, şi am ajuns foarte repede să le plac şi să le regret. Cele negative sunt cu adevărat rele şi sinistre.
Personajele principale mi s-au părut iniţial variaţii ale lui Jace şi Clary dar pe parcurs încep să capete trăsături distincte, viaţă de sine stătătoare şi să aibă propriul lor început de poveste de dragoste (mă întreb însă ce se va întâmpla pe axa Tessa – Jem). Îmi place să cred că numele acestora, Tessa GRAY şi William HERONDALE, au o semnificaţie: gray adică gri aşa cum este situaţia Tessei care nu mai ştie ce şi cine este, la limita dintre lumea mundană şi Lumea de Jos, iar Herondale, de la heron adică stârc, nume ce susţine comportamentul lui Will, stârcul fiind, conform şi Armorial Gold Heraldry Symbolism Library, simbol al vigilenţei, a înţelepciunii divine şi imagine a luptei eterne (de ce nu interioare) a binelui împotriva răului. Personajele se completează şi motivează reciproc, iar dialogurile dintre ele sunt reuşite.
Ce consider că nu a fost conturat suficient este simbolistica, rolul îngerului mecanic în poveste şi motivarea activării sale subite (probabil că autoarea o va face în volumul următor) dar acesta e un impediment destul de mic şi nu strică (prea mult) farmecul cărţii pe care vă recomand s-o citiţi neapărat.

Volumul doi, Clockwork Prince, este aşteptat să apară în străinătate pe 6 decembrie 2011, aşa că trebuie să ne înarmăm cu răbdare şi să sperăm că Leda ne va face din nou o surpriză frumoasă şi ne va da versiunea în română foarte repede. Nu de alta, dar probabil veţi tânji după continuare.

 

 


13 comments:

ioana alexandra said...

nu am citit-o inca dar sunt nerabdatoare s-o citesc cat mai repede
am auzit numai lucruri bune de la cei care au citit-o

Larisa said...

Si eu trebuie sa o primesc...sa speram ca saptamana viitoare, desi trebuia sa ajunga azi... deh, posta din Romania.
Am fost foarte intrigata de titlu si m-ai facut si mai curioasa sa aflu la ce anume se refera. Coperta de la urmatorul volum este la fel de frumoasa si per total pare o serie promitatoare.

Bonnie Ithil said...

Eu am citit-o si mi-a placut mult de tot, poate mai mult ca Instrumente Mortale deoarece imi place mult acea perioada de timp in care se petrece actiunea :D. Nu stiu pe voi dar pe mine m-au fascinat cele doua serii le-am devorat pur si simplu, volumul si ziua :)

Christyna_BM said...

pare interesanta dar la cat de mult mi-au placut mie instrumentele mortale...e foarte departe pe lista mea

CCAM said...

Faci o greseala; e altceva decat IM.

Geo. said...

Mm.. :-?
Ce sa zic! Mie imi plac IM... deci cu siguranta trebuie sa citesc si Ingerul MEcanic curand!
Din nou, Mona, imi place ca te-ai axat pe stil si personaje si foarte putin, sau chiar deloc pe ce se intampla in carte!
Cand mi-o iesi si mie o recenzie asa , dau de baut! PROMIT!
Dar fara bere! Numai suc de portocale!

andra lavander said...

esta si pe lista mea de lecturi pentru viitor, povestea pare foarte interesanta

Palmaciu Elena said...

Tocmai o citesc pana acum este forte buna

Larisa said...

Si eu tot nu am primit-o :( Cred ca exact din momentul cand pun mana pe ea o sa incep sa citesc

Palmaciu Elena said...

Da multora le plac mai mult instrumente mortale cu siguranta o sa o cumpar dupa ce o termin pe asta

andra lavander said...

am citit cartea, ma asteptam sa fie buna, dar mi s-a parut mai buna descta Instrumente mortale, pur si simplu o iubesc

alexa ioana said...

de curand am terimnat trilogia Dispozitive infernale si parca as vrea s ao recitesc din nou :))) e total diferita de Instrumente mortale, personajele nu pot fi comparate, sunt cu mult peste cele din IM.

Georgiana said...

Sunt foarte nerabdatoare sa citesc seria asta!Imediat dupa sarbatorui imi dau o comanda la libirs :))
Am citit Instrumente mortale si desi mai am doua volume pot spune cu sinceritate ca este una din serile mele preferate!Am mari asteptari si de la aceasta trilogie, mai ales ca in sfarsit a fost tradus si la noi ultimul volum!

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori