Thursday, October 13, 2011

Maine e ultima zi a concursului A 16-a luna de Kami Garcia si Margaret Stohl

"Nu existau surprize în Gatlin County. Eram practic în mijlocul ţării nicăieri. Cel puţin aşa credeam. Ce tare mă înşelam! Exista un blestem. Exista o fată. Şi, în final, va exista şi un mormânt." Dragoste încă din prima clipă... Încă înainte să o fi zărit pentru prima dată, ea i-a bântuit visele: Lena, fata cea nouă de la şcoala lui Ethan. Lena, fata cu părul negru şi ochi verzi, Lena, cea care locuieşte în Ravenwood, vechea plantaţie pe care toţi cei din Gatlin o ocolesc, toţi cu excepţia lui Ethan. Lena, de care Ethan se va îndrăgosti fără scăpare. Dar Lena este urmărită de un blestem, pe care ea încearcă să îl ascundă cu orice chip. Ea este o Caster, provine dintr-o familie de vrăjitoare şi la a şaisprezecea aniversare, ea va fi chemată. Atunci se va decide dacă ea va fi o vrăjitoare a luminii sau o vrăjitoare a întunericului... Ethan ştie că nu are de ales, lui îi este scris să o iubească pe Lena pe vecie. Dar va putea ea să-i rămână alături indiferent cărei părţi îi va aparţine?

Parerea mea: Singura dorinta a lui Ethan Wate este sa plece din Gatlin imediat ce i se iveste ocazia. Este plictisit de putinele lucruri pe care i le poate oferi micul oras. Singurul element iesit din comun este visul ciudat pe care il are din ce in ce mai des.
Cand o zareste pentru prima data pe Lena Duchannes, noua lui colega, este uluit sa descopere ca este exact fata din visul lui. Desi primeste tot felul de avertismente pentru a sta departe de ea, Ethan nu doreste decat sa se apropie de fata. 
Ceea ce mi s-a parut deosebit inca din primele pagini, a fost faptul ca a 16-a Luna este scrisa la persoana I, dar din perspectiva lui Ethan. Nu am mai citit o carte povestita de un personaj masculin, si asta m-a facut foarte curioasa. Autoarele reusesc, fara a-i stirbi din masculinitate, sa-l faca pe Ethan sa ne arate ceea ce simte, sincer, fara ascunzisuri. Prin intermediul lui, esti facut partas la frustrarile, deznadejdile, cosmarurile, secretele şi sperantele celor implicati.
Autoarele reusesc nu doar sa te introduca in atmosfera oraselului sudist ci sa te faca sa-l simti ca si cand te-ai nascut acolo. Esti in mijlocul lui, doresti la fel de mult sa evadezi ca si Ethan iar razboiul de secesiune te marcheaza ca pe toti ceilalti.
Toate acestea le regasiti intr-o intriga frumos condusă. Deşi la un moment dat liniară, povestirea are suficiente elemente pentru a nu te lasa sa te plictisesti. 
Pentru a fi impreuna, Ethan si Lena trebuie sa lupte in primul rand cu familiile lor, chiar daca nu isi explica de ce. Aflati in cautarea raspunsului, cei doi descopera ritualuri magice, iubiri interzise si un blestem stravechi, care le tulbura vietile si astazi. 
A 16-a lună (Beautiful Creatures) este o poveste de dragoste spusă cu delicateţe, brodată cu mister, paranormal şi sacrifiu.

Personajele principale şi secundare sunt deopotrivă bine conturate şi ajungi să plângi cu ele, după ele şi să-ţi doreşti să trăieşti alături de ele.
Secrete vechi şi mistice sunt dezvăluite fiind înlocuite cu altele pe măsură. Binele şi răul au aceleaşi origini, sunt ramuri ale aceleaşi tulpini şi te marchează. Liberul arbitru şi soarta sunt puse sub lupă; poţi fi doar ce ai fost predestinat să fii sau ai un cuvânt de spus, o şansă să i te opui soartei. Cine eşti de fapt şi ce poţi fi?
Ce te face să treci din lumină în întuneric, din partea binelui în cea a răului. Ce poţi face şi ce eşti dispus să faci ca să-ţi aperi credinţa, bunătatea, dragostea?
Puterea dragostei dintre Ethan şi Lena răzbate paginile, o simţi reală în fiecare moment. Este însă dragostea lor sau a altora dinaintea lor? Oricum, pentru ca ea să aibă un viitor, trebuie să lupte în fiecare moment din prezent şi trecut.

Cu ajutorul librariei online Libris, aceasta superba carte este oferita unui fericit castigator.
Ca de obicei, completati formularul de mai jos. Ultima data de inscriere, 14 octombrie. Castigatorul va fi anuntat pe 15 octombrie aici pe blog. Principala conditie este sa urmariti blogul Bibliophile Mystery prin GFC sau Yahoo
Pentru inscriere intrati AICI

4 comments:

Larisa said...

Frumoasa cartea, eu m-am inscris deja. Succes participantilor!

Palmaciu Elena said...

Destul de interesanta cartea as vrea sa o am

lavander said...

m-am inscris si eu

Melania said...

Cred ca va fi urmatoarea carte pe care o voi citi, pentru ca o am in biblioteca si nu am avut niciodata ocazia sa o citesc.

Si soarele e o stea