Tuesday, March 13, 2012

Recenzie Naluca si Naucul - Naluca si Naucul 01 de Stacey Kade




Încă de când am început să citesc romane fantasy mi-am dorit să apară și în România unul foarte amuzant și deși eu (ca-ntotdeauna) mai am câteva pe listă, primul pas a fost făcut de către editura noastră preferată LEDA.
Năluca și năucul este exact cum m-am așteptat: alertă, amuzantă și cu o poveste intrigantă, care vă va ține lipiți de ea până la ultima pagină.
Alona Dare, este în clasa a 12-a, co-căpitan al echipei de majorete, aleasă Regină a Balului trei ani la rând, frumoasă, cu părul blond și mătăsos și cu un simț ascuțit a ceea ce lumea NU ar trebui să poarte. Este genul de fată după care suspină toți băieții și pe care o invidiază toate fetele. Asta până când… moare.
˶În acel moment, am auzit claxonul, am simțit mirosul de pneuri încinse și de gaze de eșapament și am văzut botul plat, de un galben-portocaliu aprins, al unui autobuz școlar care se apropia de fața mea cu o viteză de neoprin.
Dumnezeule, ce hidoase sunt autobuzele cînd le vezi de atât de aproape!˵
˶Mă gândeam doar la toate lucrurile care or să-mi lipsească. S-a zis cu înghețatele asortate linse pe ascuns! Adio, sărutări! Sau orice altceva. Am murit virgină, fir-ar să fie - și nu ăsta era planul!˵
Ca și cum acest lucru nu ar fi fost destul de rău, Alona nu vede lumina și este forțată să rămână pe pământ, printre cunoscuții ei care, desigur, nu o pot vedea sau auzi. Așa descoperă că prietenii nu o iubeau atât de mult, ba chiar o vorbesc de rău sau o uită foarte repede, iar iubitul ei o înșela – ghici cu cine! – cu cea mai bună prietenă, Misty,desigur!
Singura ei speranță este Will Killian, ciudatul școlii, care – dintr-un motiv sau altul – se pare că o vede. Fire extrem de ambițioasă dintotdeauna, Alona este hotărâtă să-l determine pe Killian să o ajute (deși este un ratat și un fraier TOTAL iar cercul ei de prieteni ar fi scandalizat dacă ar vedea-o vorbind cu el)
˶Mi-am aruncat părul pe spate, netezindu-l. După încă o secundă în care mi-am aranjar rapid șortul – e clar că atunci când ești lovit de un autobuz hainele nu mai stau la fel pe tine – eram gata de plecare. Nu puteam face nimic cu urma mare de anvelopă care-mi traversa bluza albă, deși o uram, iar rujul meu preferat M.A.C se afla probabil tot în dulăpiorul pe care-l împărțeam cu Misty. Dacă nu și-l însușise și pe-ăsta deja.˵
˶Intrareaprincipală era blocată de ușile duble de sticlă securizată. În mod obișnuit, când soseau cu toții dimineața, erau deschise, dar odată cu începerea orelor, directorul Brewsterînchidea peste tot. Lucru bun ca să ții afară un psihopat care s-ar fi aventurat prin zonă, fără să ții cont de psihopații aflați printre elevi care erau prinși înăuntru de aceeași regulă.˵
Will este un băiat cu probleme. Probleme la școală, unde directorul nu îl are deloc la suflet, probleme acasă, unde biata lui mamă îl plimbă de la un psihiatru la altul, iar mai nou, un nor întunecat îi amenință viața. Toate astea pentru că, de când se știe, poate vedea, auzi și atinge fantome – în concluzie și pe Alona.
˶Alona Dare a fost o adevărată pacoste când era vie; moartă, e și mai rau.˵
Deși refuză să o ajute, fata este perseverentă, îl urmărește peste tot și singura soluție pentru a scăpa de ea este să ajungă la o înțelegere, cumva. De altfel, are anumite calități care lui i-ar folosi.
˶Cu un oftat, m-am sprijinit de peretele casei...și am căzut direct prin el.
Material lemnos, rigips și – să fi fost un pian? – au trecut pe dinaintea ochilor mei într-o îmbulzeală temeinică. Am aterizat pe podea – pe mocheta aia îngrozitoare cafeniu cu bej – cu un bufnet pe care l-am simțit, dar nu l-am putut auzi. Năucită, am rămas așa o secundă, privind în sus la pianul negru și la picioarele care îmi rămăseseră înțepenite în mijlocul lui.
Era clar, chestia asta cu trecutul prin pereți și altele era mult mai complicată decât crezusem la început. Cun de reușisem să cad prin casa asta nașpa din întâmplare, dar nu putusem să ies din mașină, oricât de mult mă concentrasem? N-avea nicio noimă.˵
Să fie faimoasa Alona Dare mai mult decât o imagine frumoasă fără substrat?
Și oare ce mai ascunde Will?
Năluca și Năucul este scrisa alternativ când din punctul de vedere al Alonei, când din cel al lui Will – lucru care mi-a plăcut foarte mult. Deși moartea unuia dintre personajele principale ar fi putut da poveștii o notă sumbră, nu se întâmplă deloc așa.
Este o lectură pe care o recomand tuturor celor care vor să uite de problemele de la școală/serviciu, de stres, sau de restul grijilor de zi cu zi și să se delecteze cu ceva ușor și amuzant.

Spor la citit!

Photobucket

19 comments:

Unknown said...

Prima data cand am citit descrierea celor de la Leda stiu ca mi-a atras atentia o parte din ceea ce spunea Will. era ceva de genul: 'Alona a fost o pacoste cat era vie daraminte moarta'. Nu mai stiu sigur daca asa era, dar m-a amuzat teribil.
Nici nu credeam ca o sa fie ceva sumbru la aceasca carte; dupa coperta vezi hazul(cand il vad pe will nu ma pot abtine sa nu zic 'chiar ca e nauc')
Multumim pentru recenzie Cristina si pentru citate.
Eram convinsa ca vreau cartea asta, dar acum sunt....'extra convinsa'.

Mirela said...

foarte frumoasa ti-a iesit recenzia....in mod oficial cartea este absolut bestiala....trebuie sa mi-o cumpar

mayabijoux said...

nu stiu de ce, dar nu prea ma atrage cartea asta...

Christyna_BM said...

Nici eu nu imi dau seama de ce nu te atrage. cartea e foarte frumoasa. cred ca ma apuc de volumul 2

giorgiana said...

chiar amuzanta...sper sa o am si eu cat mai repede, s-o citesc..

Bonnie Ithil said...

Super recenzia, chiar asteptam de la voi o recenzie la cartea asta :D. De cand am citit descrierea la ea am stiut ca e promitatoare si ca va fi destul de amuzanta. Sincer imi pare rau ca nu am avut ocazia sa o cumpar dar sper sa o fac cat mai repede. Si daca are 4 stele date de Cristina inseamna ca e foarte buna :D

JustLaugh said...

prima data cand am auzit despre carte mi se parea ca seamana cu Las-o mai moale cu fantomele..carte care m-a cam dezamagit:|...iar acum din recenzi pare mult mai buna si imi place coperta ca ma duce cu gandul la vara:))....citatele sunt dragute:)

Simona said...

Si pe mine ma amuza: "Alona Dare a fost o adevărată pacoste când era vie; moartă, e și mai rau." :)) Abia astept sa citesc si eu cartea! Prima data cand dadusem peste ea nu stiam exact cum e dar din cate am reusit sa ma documentez este funny si placuta la citit! Multumim pentru recenzie :D Sunt curioasa cand vor publica si restul volumelor la noi.

Unknown said...

Am citit si Mai las-o moale cu fantomele si dupa parerea mea cartea aceasta este foarte diferita. In primul rand pentru ca acolo se povestea din perspectiva unui singur personaj iar aici nu. Plus ca aceasta pare mult mai amuzanta.

Geo. said...

@mayabijoux, de ce nu te prea atrage cartea? Ar trebui sa aduci argumente viabile, sa demonstrezi ca ai citit recenzia si ca apreciezi munca fetelor - care si asa fac suficiente eforturi pt voi, cititorii - iar daca ai ceva pareri negative cu privire la aceasta carte, pe care inca nu ai citit-o(in concluzie, nu poti sti cat de buna/rea este cu adevarat)-, le poti comunica dupa lectura propriu-zisa.
Eu inca nu am citit cartea, insa am mari sperante in privinta ei, iar recenzia Cristinei ma determina sa o citesc cat mai repede, pt ca citatele pe care le-a scos din carte, imi trezesc interesul, si pt ca vreau sa fiu in pielea Alonei atunci cand incepe sa treaca prin ziduri, ca o naluca ce este. :))=))

-D- said...

Cartea asta bat la pariu ca se citeste repede , fara prea multa bataie de cap si cu zambetul pe buze
Super!

mayabijoux said...

@Geo., pur si simplu nu ma atrage. asta nu inseamna ca nu am citit recenzia si ca nu apreciez munca fetelor. stiu ca depun mult efort, si nu cred ca am spus ceva de rau, la adresa lor sau a cartii. asta este opinia mea, mi-o mentin, si in cazul in care cineva se simte ofensat ca nu ma atrage pe mine, nu este vina mea. nu cred ca am jignit pe cineva in momentul in care mi-am spus parerea. nu am nimic cu cei carora le place cartea, dimpotriva. si da, nu am citit cartea.

Geo. said...

Nu ai jignit pe nimeni :)) - Doamne feri .
Eu m-am referit la faptul ca ar fi trebuit sa aduci argumente de ce nu-ti place :-??.

mayabijoux said...

pai sa-ti dau un argument atunci. :) nu ma atrage ideea ca Alona moare la inceputul cartii, desi de aici porneste toata actiunea. imi displace ca este scrisa din perspectiva ambelor personaje principale. eu una m-as incurca in parerile ambilor. :) cam asta este parerea mea, pe care mi-o mentin pana in momentul in care o sa citesc cartea. pentru ca la un moment dat o s-o citesc. am mai avut experiente de acest fel, sa nu am o parere tocmai buna despre o carte, dar dupa ce o citesc, sa ajung sa dorm cu ea in pat de draga ce-mi era. la figurat! :D acum sper ca ti-am satisfacut curiozitatea. ;)

Geo. said...

hm...mie mi se pare chiar avantajos ca e scrisa din doua perspective, adica....pe mine ma satisface chestia asta, pentru ca asa am sansa sa vad parerea ambilor despre o anumita situatie.
totusi, daca alona moare la inceput, priveste partea buna a lucrurilor, il avem pe will in viata :>
the bitch is dead! :-??=))

Bonnie Ithil said...

Ai dreptate Geo e chiar super ca avem parte de poveste din perspectiva la amundoi. Adica stiu numai cat ma incanta cand la o carte ultimul capitol e si din perspectiva lui.Dar in cartea asta nu trebuie sa te mai intrebi: ''oare el ce face?'' pt ca o sa sti :D

andra lavander said...

imi place foarte mult genul acestas de recenzii cu citate care sa te faca si mai curios, si eu as vrea sa citesc o cartea fantasy amuzanta, cred ca e numai buna de citit in pauze duca o ora in care abia te-ai putut abtine sa nu-i arunci profului cu ceva in cap

Bonnie Ithil said...

M-am intors la postul asta pentru ca acum imi pot da cu parerea in adevaratul sens al cuvantului... Aseara m-am suit in pat cu gandul sa citesc cateva capitole din Naluca si Naucul(pe care am imprumutat-o de la o prietena) si da nu m-am oprit la cateva capitole m-a prins 3 de dimineata cu cartea terminata :))Hmmm nu e prima data cand o patesc...
Deci a fost super, stiam ca e o carte frumoasa dar acum m-am convins ca a merita citita. Desi e scrisa intr-o nota funny nu am putut sa uit ca Alona totusi e moarta sau ce fel de vieti ,nu tocmai perfecte duc ea si Will, aici ma gandesc la familiile lor, toate astea mai taie din nota de veselie si nu prea iti vine sa razi dar in acelasi timp face cartea foarte interesanta si nu o poti lasa din mana. Aaaa si ce am mai observat spre finalul cartii e ca Alona si Will au devenit foarte apropiati ba chiar a existat si un sarut, ce ma nelamureste pe mn e cum va evolua relatia dintre ei avand in vedere ca Alona e moarta, sunt super curioasa sa vad cum o va scoate la capat autoarea dar banuiesc ca are ea ceva in cap ca altfel nu incepea seria NU??!?

Maria said...

Nu stiu de ce dar mie nu prea mi-a placut cartea.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori